Je allereerste rijles

Wie herinnert hem niet, je eerste rijles. Als ik naar mijzelf ga kijken weet ik nog precies wat de allereerste feedback van de instructeur was. Namelijk, je ziet niet op de trekker. Met al het geweld schakelde ik door van de 1 naar de 2 waarnaar de instructeur mij rustig aangaf dat ik niet zoveel kracht hoefde te zetten om te schakelen. In een combinatie van gezonde nervositeit en nuchtere basiskennis gebeuren soms de gekste dingen. Gelukkig vind je hieronder een aantal tips van wat je allemaal kan verwachten van je eerste rijles en hoe je jezelf goed kan voorbereiden.

Het kiezen van een rijschool

Misschien wel de belangrijkste stap in het hele proces. Het kiezen van een goeie rijschool Hengelo. Er zijn verschillende aanbieders die lessen in Hengelo en de één belooft je dit en de ander belooft je dat. Hierbij is het vooral belangrijk dat je luistert naar je eigen gevoel en dat van je leeftijdsgenoten. Mensen die namelijk recent hebben gelest hebben ook de meest recente feeling met bepaalde rijscholen. Hoor eens waar andere gelest hebben of eventueel waar je ouders een goed gevoel bij hebben. Een makkelijke indicator hiervoor zijn bijvoorbeeld de Google reviews of de reviews op de website. Loop hier eens doorheen en kijk wat andere zeggen over de rijschool. En daarnaast is het natuurlijk zaak dat de aangegeven lesstijl je bevalt.

Tip: Vraag eens naar de mogelijkheden van een proefles en kijk hoe je dit bevalt.

Voordat je begint aan je eerste rijles

  • Zorg ervoor dat je precies weet hoe laat de instructeur komt. Controleer hoe laat de les begint. Het laatste wat je wil is dat je te laat of te vroeg bent of überhaupt op een compleet andere dag klaarstaat.
  • Het is belangrijk om de nacht daarvoor goed geslapen te hebben. Dit zorgt ervoor dat je fris en fruitig begint aan je les en zo ben je bovendien ook nog eens wat scherper.
  • Je zit waarschijnlijk net op de leeftijd dat je mag drinken of dat je het niet mag maar stiekem wel doet. Zorg er in ieder geval voor dat je de nacht ervoor niks drinkt. Klinkt misschien aanlokkelijk maar het is niet alleen illegaal, het komt ook nog eens slecht over op je instructeur.
  • Zorg voor een goed ontbijtje voordat je begint. Op deze manier heb je energie genoeg en kun je je rijles goed beginnen.

Introductie met de auto

Als je eenmaal daadwerkelijk in de auto zit is het eerste dat de rij-instructeur doet de reeks dashboardinstrumenten en autobediening doornemen en ervoor zorgen dat je weet hoe je de auto moet bedienen. Je zult ook wat tijd moeten nemen om de bestuurdersstoel en de achteruitkijkspiegels te verstellen en jezelf in een comfortabele positie te brengen terwijl je toch gemakkelijk toegang hebt tot alle bedieningselementen in de auto.

Je eerste rit

Er wordt uiteindelijk gevraagd om wat rond te rijden, waarschijnlijk in een rustige zijstraat of op een parkeerplaats. Het is niet erg waarschijnlijk dat je een grote afstand zult rijden, aangezien het eerste deel van de les al besteed is aan de kennis van de autobediening. In je eerste les leer je de basis van het autorijden. Namelijk: