Tips voor het kiezen van de juiste boekhouder

De meeste ondernemers weten dat tijd kostbaar is. Als ondernemer zijn er namelijk talloze zaken die jouw aandacht vragen. Een van die dingen is de boekhouding. Sommigen vinden het fijn en prima om hun eigen boekhouding te doen, en pakken dit zelf op. Voor de meeste ondernemers staat de boekhouding echter (ver) onderaan het lijstje van favoriete klusjes, en laten dit ook over aan een boekhouder. Er zijn eindeloos veel boekhouders die de administratie voor je kunnen overnemen, maar hoe kies je nu de juiste boekhouder? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het vinden van een goede boekhouder. 

Waar ben je precies naar op zoek?

De eerste stap naar het kiezen van de juiste boekhouder is het bepalen van je specifieke behoeften. Er is voor iedereen een geschikte boekhouder te vinden. Maar omdat er zoveel verschillende soorten boekhouders zijn, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen om je beter te oriĆ«nteren. Overweeg bijvoorbeeld of je persoonlijk contact wilt met je boekhouder of liever formeel en zakelijk communiceert. Geef je de voorkeur aan een boekhouder met een kantoor in de buurt of vind je het prima om alleen online contact te hebben? Wil je ook een deel van de boekhouding zelf doen of alles aan de boekhouder overlaten? En zoek je een boekhouder die is aangesloten bij een groot kantoor of werk je liever samen met een klein kantoor? Of ergens tussen in, zoals Oqto – Boekhouder Haaksbergen

Rolverdeling 

Het is belangrijk om na te denken over de taakverdeling tussen jou en de boekhouder. Wat verwacht je van de boekhouder en wat verwacht hij van jou? Ga je een gedeelte zelf oppakken of alles door de boekhouder doen? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Het voordeel van zelf een gedeelte doen, is dat je meer betrokken blijft bij de boekhouding en je wellicht beter inzicht hebt in hoe het met je onderneming gaat. Je kunt dan taken zoals het opstellen van facturen en jaarrekeningen, controleren van administratie/aangiftes of het verwerken van salarisadministratie op je nemen.  Aan de andere kant kun je hier veel tijd en energie in verliezen, zeker als je onderneming groot of groeiende is. Ook is een boekhouder een veilige en eenvoudige optie als je geen neus hebt voor administratieve taken. 

Maak duidelijke afspraken

Er zijn nog veel meer dingen om met je boekhouder te bespreken, zoals de vorm van contact tussen jullie, de concrete rol van de boekhouder, de kosten, werkwijze, etcetera. Maak hier duidelijke afspraken over met de boekhouder om jezelf de moeite voor later te besparen. Uiteindelijk ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de juiste administratie en boekhouding.