Vuurwerk uit Duitsland legaal of illegaal?

Ieder jaar gaan er weer vele mensen de grens over om vuurwerk uit Duitsland te kopen. Alleen is dit wel legaal? De vraag is hierbij niet simpel ja of nee. Vuurwerk moet voldoen aan een aantal eisen. We zetten er een paar voor je op een rij.

Wanneer is vuurwerk illegaal?

Vuurwerk uit Duitsland kan om een aantal redenen illegaal zijn. Het bevat bijvoorbeeld geen Nederlandstalige handleiding of het vuurwerk bevat teveel kruit. Als het vuurwerk teveel kruit bevat word dit beschouwd als professioneel of evenementenvuurwerk. Verder kan het zijn dat het vuurwerk flitspoeder bevat, het vuurwerk een te kort lontje heeft of de knal te hard is. De knal is te hard als dit harder gaat dan 120 decibel.

Wanneer is vuurwerk legaal?

Het eerste waar je op moet letten is of het vuurwerk de sticker “geschikt voor particulier gebruik” heeft. Verder moet het vuurwerk een CE-keurmerk hebben. Ook moet er een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij zitten en een vermelding of afbeelding van het soort vuurwerk je kunt verwachten.

Veilig je vuurwerk aansteken

  1. Maak nooit zelf je eigen vuurwerk! Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties lijden met ernstige gevolgen voor je zelf en jouw omgeving.
  2. Koop alleen vuurwerk bij officiële vuurwerk verkooppunten
  3. Vuurwerk altijd droog wegleggen en buiten bereik van kinderen houden.
  4. Neem nooit vuurwerk mee in je broekzak of jaszak, maar zorg voor een makkelijke draagtas.
  5. Steek vuurwerk alleen af met een daarvoor bestemde aansteeklont.
  6. Draag nooit licht ontvlambare kleding zoals nylon, polyester of kleding met een capuchon.
  7. Houd vuurwerk nooit in je hand vast. Zorg dat het vuurwerk stevig vaststaat tussen 2 stenen en dat de cakebox op een vlakke en stabiele ondergrond staat.
  8. Afstand is heel belangrijk! Houd altijd 8 tot 15 meter afstand. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen in uw omgeving.
  9. Probeer nooit vuurwerk opnieuw aan te steken wat niet is afgegaan!